October 22, 2024

Odia Express

Leading Odia News Portal of Odisha

୭ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଦିନ ରାତିରେ ଶୋଇବା ପୁର୍ବରୁ ଖାଆନ୍ତୁ ଗୁଡ, ତାହା ପରେ ଯାହା ହେବ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଭଳି ହେବ

ପ୍ରାୟତଃ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇବା ପରେ ମିଠା ଖାଇବାକୁ ଭଲ ପାଆନ୍ତି | କିନ୍ତୁ ଯଦି ତୁମେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ଠିକ୍ ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛ ଏଥିପାଇଁ ମିଠା ଖାଇବାକୁ ପଡିବ, ତେବେ ଗୁଡ ଏକ ସୁସ୍ଥ ବିକଳ୍ପ ହୋଇପାରେ | ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ଜଗତର ନିଜର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି |୍ ଗୁଡ ଏବଂ ଚିନି ଆଖୁ ରସରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ | କିନ୍ତୁ ଚିନି ତିଆରି କରିବା ସମୟରେ ଏଥିରେ ଥିବା ଲୁହା ଉପାଦାନ, ପୋଟାସିୟମ୍ ସଲଫର୍, ଫସଫରସ୍ ଏବଂ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଇତ୍ୟାଦି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଏ | କିନ୍ତୁ ଏହା ଗୁଡ ସହିତ ହୁଏ ନାହିଁ | ଭିଟାମିନ୍ ଏ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ବି ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ମିଳେ | ଏକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଅନୁଯାୟୀ, ଗୁଡର ନିୟମିତ ବ୍ୟବହାର ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇପାରେ |ଗୁଡରୁ କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ବିଷୟରେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା |

୧) ପାଚନ କ୍ରିୟାକୁ ସଠିକ୍ ରଖେ- ଗୁଡ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ହଜମ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରେ | ଏହା ଶରୀରର ରକ୍ତକୁ ମଧ୍ୟ ସଫା କରିଥାଏ ଏବଂ ମେଟାବୋଲିଜିମକୁ ଭଲ କରିଥାଏ | ଯଦି ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ ପାଣି କିମ୍ବା କ୍ଷୀର ସହିତ ଗୁଣ୍ଡ ଖିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା ପେଟକୁ ଥଣ୍ଡା କରିଦେବ ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ନାହିଁ | ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଗ୍ୟାସରେ ଅସୁବିଧା ଅଛି, ସେମାନେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ କିମ୍ବା ରାତ୍ରୀ ଭୋଜନ ପରେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଟିକେ ଗୁଡ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ |

୨) ଆଇରନ୍ ର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତ – ଗୁଡ ଆଇରନର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ | ତେଣୁ ରକ୍ତହୀନତା ଥିବା ରୋଗୀଙ୍କୁ ଏହା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍। ରକ୍ତହୀନତାରେ ଶରୀରରେ ଆଇରନର ଅଭାବ ଥାଏ | ବିଶେଷକରି ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାର ଗ୍ରହଣ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ଅଟେ |

୩) ହାକୁଟି ଦୁର କରେ – ବେଳେବେଳେ, ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ହଠାତ୍ ହାକୁଟି ହେଲା ଭଳି  ଅନୁଭବ କରେ | ଏହାକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ସେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପଦକ୍ଷେପ ନିଅନ୍ତି କିନ୍ତୁ ହାକୁଟି ଦୂର ହୁଏ ନାହିଁ | ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଗୁଡ ବହୁତ ଉପଯୋଗୀ | ଯଦି ହାକୁଟି ବନ୍ଦ କରିବାର ଅଛି, ତେବେ ଗୁଡ ଖାଆନ୍ତୁ ।

୪) ଥକାପଣକୁ କରେ ଦୁର- ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଅତ୍ୟଧିକ କ୍ଳାନ୍ତ ଏବଂ ଦୁର୍ବଳ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି, ଗୁଡ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କ ଶକ୍ତି ସ୍ତରକୁ ବଢାଇଥାଏ | ଗୁଡ ଶୀଘ୍ର ହଜମ ହୁଏ ଏବଂ ଚିନି ସ୍ତର ବଢାଏ ନାହିଁ |

୫) ତ୍ୱଚାକୁ ବନାଇଥାଏ ଚମକଦାର୍- ତ୍ୱଚା ପାଇଁ ଗୁଡ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ | ରକ୍ତରୁ ଖରାପ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ କାମ କରେ, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ତ୍ୱଚା ଚମକିବା ଆରମ୍ଭ କରେ ଏବଂ ବ୍ରଣରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ହୁଏ ନାହିଁ | ଚର୍ମ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅସୁବିଧାକୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ, ଗୁଡ ଖାଇବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ |

୬) ହାଡଗୁଡିକ କରିଥାଏ ମଜବୁତ୍ – ଗୁଡରେ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ଏବଂ ଫସଫରସ୍ ଭରପୂର ଅଟେ ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ହାଡକୁ ମଜବୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ | ଏହା ମଧ୍ୟ ଗଣ୍ଠି ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥାଏ | ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ଖଣ୍ଡ ସହିତ ଅଦା ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଗଣ୍ଠି ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ |

୭) ବୁଦ୍ଧି ପ୍ରଖର କରାଏ- ପ୍ରତିଦିନ ଟିକେ ଟିକେ ଖାଇବା ମନକୁ ତୀକ୍ଷ୍ଣ କରିଥାଏ | ତେଣୁ କୁହାଯାଏ ଯେ ଛାତ୍ରମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ କ୍ଷୀର ସହିତ ଏକ ଗୁଡ ଖାଇବା ଉଚିତ୍ |

୮) ଥଣ୍ତା କାଶରୁ ରଖିଥାଏ ଦୁରରେ- ଗୁଡ ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଥଣ୍ଡା, କାଶରୁ  ମଧ୍ୟ ଆରାମ ମିଳିଥାଏ | ଥଣ୍ଡା ସମୟରେ ଯଦି ଆପଣ କଞ୍ଚା ଗୁଡ ଖାଇବାକୁ ଚାହୁଁନାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏହାକୁ ଚା କିମ୍ବା ଲଡୁରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ | ଫଳାଫଳ ଦେଖି ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ |

୯) ଶରୀର ତାପମାତ୍ରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ରଖେ- ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବା ପାଇଁ ଏହା କାମ କରେ | ଏଥିରେ ଆଣ୍ଟି-ଆଲର୍ଜି ଉପାଦାନ ରହିଥାଏ ଯାହା ଆଜମା ରୋଗୀଙ୍କୁ ବହୁତ ଆରାମ ଦେଇଥାଏ | ତେଣୁ ଆଜମା ରୋଗୀଙ୍କୁ ଗୁଡ ଖାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *