ଏହି ଗଧର କ୍ଷୀରର ତିଆରି ପନିର କିଲୋ ୭୮,୦୦୦ ଟଙ୍କା, ଜାଣିରଖନ୍ତୁ ଏହାର ଲାଭ ବିଷୟରେ…
ଆମ ଶରୀରରେ ପୁଷ୍ଟିକର ଅଭାବ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷୀର ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | କ୍ଷୀର ଭିତରେ କ୍ୟାଲସିୟମ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍, ଜିଙ୍କ ଏବଂ ଆଇରନ୍ ପରି ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ମିଳିଥାଏ | ଏହା ଆମ ଶରୀରକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥାଏ | କ୍ଷୀର ସାହାଯ୍ୟରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ | କ୍ଷୀରରେ ତିଆରି ପାନେର୍ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ | ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଅତି ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଖାଆନ୍ତି | ସାଧାରଣତ ଏହି ପ୍ୟାନର୍ ଗାଇ କିମ୍ବା ବଳଦ କ୍ଷୀର ସହିତ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ | ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷୀରରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାନେର୍ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ବିକ୍ରି ହୁଏ | କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି କି ଦୁନିଆର କିଛି ଅଂଶ ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଗଧ କ୍ଷୀର ପନିର ତିଆରି କରାଯାଏ |
ଭାରତରେ ସାଧାରଣ ପନିର କିଲୋଗ୍ରାମରେ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ରୁ ୬୦୦ ଟଙ୍କା ମିଳିଥାଏ | କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଗଧର କ୍ଷୀରରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପନିର ଯାହା ସହିତ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ବିକ୍ରୟ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ, କିଲୋଗ୍ରାମରେ ପ୍ରାୟ 78 ହଜାର ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି | ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ତୁମେ ଏହି ପରିମାଣ ଶୁଣିବା ପରେ ତୁମର ଇନ୍ଦ୍ରିୟ ହରାଇଛ | ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଭାବୁଥିବେ ଗଧର କ୍ଷୀରରୁ ନିର୍ମିତ ଏହି ପନିରରେ ଏତେ ବିଶେଷ କ’ଣ, ଯାହା ଏତେ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ | ବାସ୍ତବରେ, ଏହି ପନିରର କିଛି ବିଶେଷ ଗୁଣ ଅଛି ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଦୁନିଆରେ ଏହାର ଚାହିଦା ବହୁତ ଅଧିକ | କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆମେ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ବିଷୟରେ କହିବା, ତେବେ ଏହା କେବଳ କିଛି ମନୋନୀତ ଦେଶରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ |
ଏହି ଦେଶରେ ପନିର ତିଆରି କରାଯାଏ – ୟୁରୋପୀୟ ଦେଶ ସର୍ବିଆରେ ଗଧ କ୍ଷୀର ପନିର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ | ଏହା ଉତ୍ତର ସର୍ବିଆର ‘ଜାସାଭିକା’ ନାମକ ଏକ ଫାର୍ମରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ | ଏହି ଫାର୍ମରେ ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗଧ ଜାହାଜ ଅଛି | ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଗୋଟିଏ ଗଧ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଏକ ଲିଟର କ୍ଷୀର ମଧ୍ୟ ଦେଇପାରିବ ନାହିଁ | ଯଦି ଆମେ ଭାରତର ଜର୍ସି ଗାଇ ବିଷୟରେ କଥା ହେବା, ତେବେ ସେ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ୩୦ ଲିଟର କ୍ଷୀର ଦିଅନ୍ତି | ତଥାପି ଏହି ଗଧମାନଙ୍କର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟ ନାହିଁ | ଏଥିରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାନେର୍ ଏତେ କମ୍ କ୍ଷୀର ଦେବା ହେତୁ ମହଙ୍ଗା | ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଫାର୍ମରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଗଧର କ୍ଷୀରରୁ କେବଳ ୧୫ କିଲୋ ପନିର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ |
ଏହି ପ୍ରଜାତିର ଗଧମାନଙ୍କର କ୍ଷୀର ପୁଷ୍ଟିକର ଅଟେ – ଏହି ମହଙ୍ଗା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର କୁଟିଜ ପନିର କେବଳ ‘ବାଲକାନ’ ପ୍ରଜାତିର ଗଧରୁ ତିଆରି | ଏହି ପ୍ରଜାତିର ଗଧ କେବଳ ସର୍ବିଆ ଏବଂ ମୋଣ୍ଟେନେଗ୍ରୋରେ ଦେଖାଯାଏ | ସର୍ବିଆର ପନିର ଉତ୍ପାଦକମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ସମାନ ଗୁଣ ଏକ ଗଧ ଏବଂ ମାନବ ମାତା କ୍ଷୀରରେ ମିଳିଥାଏ | ଏହି କାରଣରୁ ଏହି ପ୍ରଜାତିର ଗଧମାନଙ୍କର କ୍ଷୀର ଏତେ ପୁଷ୍ଟିକର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ |
ଏହି ରୋଗରେ ଉପକାର କରନ୍ତୁ -‘ବାଲକାନ’ ପ୍ରଜାତିର ଗଧର କ୍ଷୀର କିମ୍ବା ପନିରର ବ୍ୟବହାର ଆଜ୍ମା ଏବଂ ବ୍ରୋଙ୍କାଇଟିସ୍ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଉପକାର କରିଥାଏ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଗାଇ ର କ୍ଷୀରରେ ଆଲର୍ଜି ଥିବା ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଗାଇ କ୍ଷୀର କିମ୍ବା ପନିର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି | ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପନିର ବହୁତ କମ୍ ପରିମାଣରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୁଏ, ତେଣୁ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଅଧିକ | ୨୦୧୨ ରେ, ସର୍ବିଆର ଟେନିସ୍ ତାରକା ନୋଭାକ ଜୋକୋଭିକ୍ ଏହି ପନିର ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ମଧ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଖବର ଭାଇରାଲ ହେବା ପରେ, ଏହି ବିଶେଷ ପ୍ରକାରର ପନିର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ପାଲଟିଥିଲା | ତେବେ ଜୋକୋଭିକ୍ ଏହି ଖବରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି।